Skip to content

Aire fresc

Mini Cooper

En el l’imperi dels mercats, la prima de risc i les bombolles econòmiques uns emprenedors vinculats estretament a la UdG engeguen un projecte que -ai mare!- proposa un sistema monetari paral·lel: RES, un concepte que va impulsar un petit comerciant belga arruïnat, ara fa 15 anys, que va entendre que per sortir del pou necessitava escapar dels tentacles dels bancs. Si jo et puc vendre els meus productes a tu, i tu em pots vendre els teus a mi, per què hem de demanar crèdits per pagar-los? I si ens inventem una moneda i comencem a facturar? I si convencem altres empresaris?

Tal dit tal fet, de manera que, llavors, a les terres de Flandes es treuen del barret la paritat RES/Euro i comença l’aventura, que tres lustres després registra xifres gens menyspreables: 5.000 establiments accepten la moneda RES i 100.000 clients l’utilitzen a diari, generant un volum anual de vendes de 30 milions d’euros i un increment de les vendes d’entre un 3 i un 5 per cent.

Aviat tindrem a Girona negocis i restaurants on es podrà pagar en RES i en uns mesos, segons la previsió dels impulsors, circularan també targes de crèdit per pagar en aquesta moneda. Si la lògica del sistema no falla, la comunitat, fent circular RES, enfortirà el comerç local; potenciarà, en definitiva, l’economia de quilòmetre zero, la de proximitat. I atenció: ho farà sense que el banquers, avesats a apretar empreses i particulars hi tinguin cap paper.

Cal veure com evoluciona RES, una aposta innovadora que pot semblar estranya, parida per uns il·luminats, però que a Bèlgica ha funcionat i a França ja camina. Qui sap si a Girona rutllarà molt, poc o gens. L’economia no és una ciència exacta i aquí, menys. Però l’empresa es mereix una oportunitat, perquè insufla aire fresc a una societat condemnada fa anys a viure en ambient econòmic enrarit, que ofega, i molt.

Diari de Girona

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: