Skip to content

Imbatibles

És el Català de l’Any, malgrat que no se’n considera. Joaquim Maria Puyal, periodista cofoi de ser-ne en uns temps en què la moral de la professió ni hi és ni se l’espera, defensa que fa més mèrits pel premi “aquell ciutadà que pateix les retallades, que pateix la crisi, l’empresari que no pot pagar perquè no cobra, la mare de família que no arriba a final de mes, les persones grans que no poden tocar els seus estalvis (gràcies a l’honestedat dels nostres banquers), els joves sense feina”. Hi ha milers de Catalans de l’Any que voldrien, com en Puyal, no ser-ho.

En la recent entrega del guardó el periodista va ser incapaç de “fer bona cara per la foto”. Rictus seriós per interpretar que hem “confós la felicitat amb els diners, la crisi econòmica amb la crisi moral”. És a dir: ens obsessionen els bitllets, quan en tenim i sobretot quan no en tenim, i així ens va, perquè quan la nostra única raó d’existir és l’euro de la Merkel, no ens queda temps per pensar en allò que ens fa forts: els nostres valors. Vaja, que la cultura de l’esforç l’hem llançada pel vàter, i passarà la crisi, somriurem una estona més i en vindrà una altra; i la nostra virtut continuarà nedant per la claveguera.

Sosté en Puyal que per sortir del fang ens cal un “discurs comú, amb empenta i audàcia”, perquè el futur ens l’hem de construir nosaltres, no els mercats, no el maleït sistema. Al president Mas, “navegant solitari” i incomprès a ulls del Català de l’Any que no ho és, li toca escriure el guió. Amb el pacte fiscal n’hi ha prou per unir? El mantra de l’austeritat farà pinya, o llenya? Si el president encerta, el poble que té al darrera  -que l’hi té, Puyal dixit- remarà perquè el nostre Titanic esquivi l’iceberg. I potser, pot-ser, serem imbatibles.

Diari de Girona

Foto: Tim Simpson

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: