Skip to content

La funcionària simpàtica

Els tòpics són odiosos en la mesura que poden tenir algun component de veritat, per petit que sigui. Als catalans, per exemple, no ens agrada que ens diguin garrepes ni als andalusos, ganduls. Però potser nosaltres ho som una mica i ells, també. Els alemanys, aquell punt de cap quadrats no se’l treuran mai del damunt. I els londinencs, per norma general, tindran tendència a l’arrogancià i la puntualitat fins el dia del judici final.

Un altre tòpic diu que els funcionaris de casa nostra són un exèrcit d’incompetents molt difícil de batre, afirmació que no és cent per cent certa però que encara menys és cent per cent falsa. Ara bé, seria injust que no ens miressim la lletra petita d’aquesta generalitat per reconèixer que al país del ‘vuelva usted mañana’, amagats entremig de legions d’ineptes, hi ha professionals de l’administració que fan bé la feina i s’ho passen bé fent-la. Costa molt, moltíssim, infinitament, trobar-los. Però hi són.

Durant una temporada que es fa eterna -mesos, un any- el pobre desgraciat que s’ha quedat a l’atur com 5 milions més de pobres desgraciats i ha decidit muntar una empresa per sortir del sot, ha de tractar sovint amb una selecció d’incompetents dignes de medalles al desmèrit i d’un i dos clatellots de propina. Li perden papers; l’informen malament; el tracten amb altivesa a vegades i, amb indiferència, la majoria. Posen cara de fàstic quan diuen bon dia i esbufeguen en presentar-se el problema més mínim. Tot plegat, constitueix un càstig de dimensions gairebé bíbliques, que ni en Pere Botero és capaç d’infligir als pecadors que li plouen del cel.

No obstant això, quan al final de la travessa del desert apareix una funcionària simpàtica i competent, la sensació és indescriptible. Vénen ganes d’abraça-la, d’aixecar-la en braços, de petonejar-la fraternalment, de posar-s’hi a ballar. Una flor no fa estiu; alegra el dia.

Diari de Girona

Foto: kenjonbro

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: