Skip to content

Delators al tren

En nom del civisme, en aquesta terra, estem disposats a cometre barbaritats. L’última, la que han perpetrat els gestors Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) els quals, impotents davant la incapacitat de frenar comportaments incívics als combois, han creat un invent diabòlic 2.0: una aplicació per mòbil que encoratja els passatgers a denunciar comportaments indesitjables i a delatar-se, si cal, els uns als altres.

És a dir, que FGC vol viatgers exemplars que treguin el policia que duen a dins. Que algun maleducat posa els peus al seient? Denúncia immediata via telèfon intel·ligent. Que algun pobre desgraciat demana caritat perquè poca cosa pot fer més? Avís urgent telemàtic perquè el Gran Germà castigui el miserable amb una multa exprés. Que algú viatja sense bitllet? Gran Germà, Gran Germà, aquest senyor és dolent! Que alguna fast denúncia resulta falsa? Tant li fa, tots som sospitosos i el mal ja haurà estat fet.

Salvant totes i cadascuna de les distàncies, fa feredat només de pensar què faria un règim totalitari amb les eines de què disposa el nostre avançadíssim sistema democràtic que tot ho sanciona i controla pel bé dels ciutadans. A en Franco, per exemple, amb l’iPhone no se li hauria escapat ni un sol roig francmaçó; i què no hauria estat capaç de fer en Hitler amb un terminal equipat amb programari Android ben a mà. Per a aquests criminals massius, teixir una xarxa de delators amb telèfons mòbils d’última generació hauria estat una estratègia imbatible per consolidar els seus règims, tan essencialment perversa com la de FGC.

Conjectures a banda, i salvant de nou totes i cadascuna de les distàncies, hem perdut el nord. No només ens ho regulen tot –fumar, estendre roba, burques, niqabs, avortaments, jugar a pilota a les places i més– sinó que ens demanen que els ajudem a fer-ho perquè sols no se’n surten. Sí, a partir d’ara potser millor anar amb cotxe que amb Ferrocates, que encara no està prohibit.

Diari de Girona

Foto: Michael Gil

Anuncis
2 Comments Post a comment
  1. Èlia #

    Brutal!!! Començo a estar acollonida…. on queda la llibertat?

    31/07/2012
    • Una mica tard, però l’agost ha estat llarguet: al vàter? 😉

      04/09/2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: