Skip to content

Mútua Eg-ara

Aquesta història increïble és real: dimarts a primera hora del matí. El xicot X se’n va amb moto a treballar, al polígon de Fornells de la Selva. En una cruïlla es distreu i trenca, sense tenir preferència, en el precís moment en què un d’aquests 4×4 invencibles que circulen per tot arreu l’embesteix, sense tenir-hi massa culpa. El xicot X ho paga car: nas, braç i costelles trencades i una commoció cerebral faraònica. Una ambulància el porta al Trueta, on ingressa d’urgència.

En tractar-se d’un accident laboral, el cas del xicot X passa a mans d’una mútua el nom de la qual comença per “Eg” i acaba en “ara”. Els familiars, atabalats, esperen l’imminent trasllat del pacient molt mal ferit a una clínica privada de la ciutat on l’operaran d’urgència del braç, que el té en tres trossos i li fa molt mal. Treguin-s’ho del cap, els diuen administratius de la Mútua Eg-ara. El xicot X haurà d’anar pitant a Terrassa, a un hospital general que tenen allà, perquè la Mútua Eg-ara assegura allà on sigui però només treballa a Egara –és a dir, a Terrassa– què coi.

No pateixin que allà serà atès com el rei Pepet, prometen els asseguradors. Fals: triguen gairebé un dia a donar-li una habitació, temps que es passa en un passadís. Ah, i d’operar-lo d’urgència del braç, ni pensar-hi, que van plens, que amb això de les retallades ja se sap, la privada va més de cul que mai.

Allunyar un pacient un centenar de quilòmetres per raons purament lucratives és inhumà. El Govern espanyol, per fer la guitza als presos d’ETA –que no fan cap pena– i als seus familiars –que no en tenen cap culpa–, els allunyava tant com podia d’Euskadi. Un càstig just per a uns, injust per als altres. El pobre xicot X, que no ha mort ningú, compleix condemna en un hospital general perdut enmig del no res. Inadmissible, per a uns i altres.

Diari de Girona

Foto: Callum Rice

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: