Skip to content

Gardel

Gardel era francès. De Toulousse, no massa lluny d’aquí. La veu més internacional del tango, la del ‘volver con la frente marchita, las nieves del tiempo platearon mi sien’, és filla del país de la Marsellesa, els escargots i el vi de Borgonya. En Charles Romualde Gardes –així es deia el Zorzal Criollo segons consta en la seva partida de naixement– va ser concebut l’any 1.890 per un lladre francès i una pobra dona, Berthe Gardes. El malfactor va abandonar mare i fill, que van creuar l’Atlàntic repudiats per la família, conclou el llibre El padre de Gardel, de Monique Ruffié, Geroges Galopa i Juan Carlos Esteban.

Durant dècades, argentins i uruguaians s’han disputat la pàtria potestat del cantant etern: una partida de naixement (falsificada) deia que havia nascut a Tacuarembó, a l’Uruguai, terra de cantors i de poetes. Davant d’això, la resposta argentina era sempre la mateixa: com voleu que Gardel sigui uruguaià si les seves millors composicions les ha dedicades a Buenos Aires?

Ara la disputa s’ha acabat. En Carlos Gardel, presumptament uruguaià, d’entrada, i nacionalitzat argentí, després, era, finalment, francès de naixement. Si jutgem els titulars de diaris com La Nación, sembla que els argentins encaixen més o menys el cop. Més malament s’ho prenen els uruguaians, que a través de capçaleres com El Observador, sostenen que Gardel i Gardes eren persones diferents. Gardel, el de debò, era, diuen, fill bastard d’un tal coronel Escayola. I punt.

En definitiva: dos països i un cantant de tangos que ha esdevingut un símbol per partida doble. Per molts certificats de naixement que trobin els investigadors, en Gardel i la seva veu seran argentins per a uns i uruguaians per als altres, i no passarà res, al contrari: més enllà de les banderes, les músiques i les lletres del Zorzal seguiran sonant, com si res, ‘bajo el burlón / mirar de las estrellas / que con indiferencia / hoy me ven volver’.

Diari de Girona

Foto: Kenjonbro

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: