Skip to content

Savis

Som un país (independent?) petit, però de savis no ens en falten i, al pas que anem, no ens en faltaran mai. Podem estar tranquils amb el nostre fat mentre hi hagi ments privilegiades com la del professor Antonio Argandoña, un dels il·lustres cognoms de la cèlebre escola de negocis barcelonina IESE. Al seu despatx de l’immaculat barri de Pedralbes aquest economista de referència té temps per escriure un blog on parla, òbviament, d’economia, però també de responsabilitat social i ètica de l’empresa, i societat.

En una de les entrades més recents, Argandoña demana “compassió amb sentit comú” per a les famílies que, incapaces de pagar les hipoteques, corren el risc d’anar a dormir a sota d’un pont. Que l’ajuda als desnonats no ens faci oblidar altres prioritats, diu, i cita l’educació, la sanitat pública i l’atenció a la tercera edat. No hem d’ajudar “massa alegrement” als ciutadans que es van embolicar amb hipoteques “per damunt de les seves possibilitats”, perquè la imprudència, al final, es problema seu. És a dir: compadim-nos dels pobres, però amb mesura perquè s’ho han buscat.

Aquest economista potser té més raó que el sant Escrivá de Balaguer que presideix alguns dels salons més nobles de l’IESE, si tenim en compte que l’Antic Testament ja avisava fa milers d’anys que qui la fa, la paga. Ara, preguntes: els banquers rics que es fregaven les mans amb previsions de beneficis mil milionaris a base d’endossar hipoteques impossibles a centenars de milers de desgraciats mereixen compassió amb sentit comú o solidaritat sense miraments amb els diners de tots? I els directius-voltors (alguns potser educats a l’IESE) que van gestionar empreses per damunt de les seves possibilitats fins que les van fer petar? I bona part de la classe política dirigent-connivent d’esquerres i dretes que va encoratjar tot un país a ser propietari, ha de rebre compassió amb mesura o a granel? Renyar els pobres des de l’olimp de la part alta de Barcelona surt gratis. Rescatar bancs i encaixar mans de polítics, caríssim.

Diari de Girona

Foto: Nathan Bittinger

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: